Lästips "om det där runtomkring"


Som jag ser det, har utmattning två viktiga aspekter: samhället och individen. Eller, om man så vill; sociologi och psykologi.
Här kommer jag lägga upp böcker, artiklar och andra lästips som inte har direkt med utmattning som tillstånd att göra, men där jag ser en koppling.
Det handlar dels om de vidare perspektiven kring samhällets utveckling och hur det påverkar människor och grupper. Det handlar också om individen som social, psykisk och fysisk varelse.

Det finns så många aspekter av både oss själva och det samhälle vi lever i. För att se helheten och sammanhangen behöver man zooma ut - då ser man flera perspektiv. Det försöker jag göra och för den som vill hänga på kan kanske det här vara en god början.

Med utgångspunkt i samhället:



Prekaritet 2.0, I Southwood
- I den rådande kulturen av korttidsanställningar, flexibilitet och konstant rörlighet tycks vi ständigt vara på väg någonstans utan att egentligen komma ur fläcken. I såväl vårt privatliv som våra yrkesroller uppmanas vi att oupphörligen sträva efter självförverkligande och framgång, samtidigt som samhällsstrukturen berövar oss förutsättningarna för att lyckas och skuldbelägger individen när drömmarna inte infrias. I boken får man följa författaren genom olika anställningar och på vägen få del av den krassa verkligheten bakom politik och ideologi kring "den flexibla arbetsmarknaden".


Konsten att vara sig själv, E Engdahl
- I Konsten att vara sig själv resonerar Engdahl på ett vetenskapligt och personligt sätt kring vad det innebär att vara sig själv och vilken betydelse andra människor, kulturen och samhället har för vårt självförverkligande. Hon diskuterar även vad det innebär att förverkliga sig själv i dagens västvärld – en tid och ett samhälle som både ger möjligheter och ställer krav på att vi ska lyckas med konsten att vara oss själva.


Statussyndromet : hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden, M Marmot
 Ett av budskapen är att över en viss nivå av resurser är det vad människor har i jämförelse med andra som är avgörande för hälsan. Betydelsen av pengar, relativ position och makt utforskas. Ett slående exempel är att Oscarsvinnande skådespelare lever i genomsnitt fyra år längre än kollegerna i Hollywood. Stödjande relationer i den privata sfären och graden av tillit och social sammanhållning i samhället är centrala dimensioner för hälsan, men samhällen varierar i hög grad i fråga om hur de uppmuntrar den typ av relationer som kan skydda mot sjukdom. Ytterst handlar det om kontroll över den egna livssituationen och de sociala möjligheterna i den kultur man lever i.




GRANSKNINGSKULTUREN.
En pågående studie av styrningsprocesser inom statliga myndigheter i ljuset av en välfärdsstat i förändring, närmare bestämt en jämförelse av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Teoretiskt kombinerar projektet teorier om organisatorisk styrning med teorier om styrning och självstyrning av individer, inklusive teorier om känslohantering i organisationer.
Jag ser med stor nyfikehet fram emot att ta del av vad forskningsprojektet kan se och dra för slutsatser - och vilka nya frågor som väcks!


Det omätbaras renässans: En uppgörelse med pedanternas herravälde, J Bornemark
Vi lever i en mätbarhetens tidsålder och vi löser våra problem genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. Våra mantran ekar i styrdokument och på kvalitetskonferenser: effektivitet, kvalitetssäkring, evidensbasering. Samtidigt ramas våra liv in av rankinglistor, betyg, kvalitetsindex, pulsmätare och stegräknare. Tilltron sätts därmed till yttre parametrar som vi tänker oss objektivt pekar ut den rätta vägen framåt. Vi flyr undan det subjektiva, det känslomässiga, det tillfälliga och den blotta tron och räknar istället: siffror, diagram och staplar verkar så mycket pålitligare. Ett resultat är att utrymmet för den praktiska kunskapen, för omdöme och situationskunskap blivit allt mindre.




Med utgångspunkt i individen:



Hjärnstark, A Hansen
Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten - till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra "mental växel", till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar