Vad utmattning är...

Texten är kopierad från en sluten grupp på facebook. Författaren heter Ann-Katrine Backman.

Observera att detta inte är en faktagranskad text.

Med utbrändhet menas en kollaps som följer efter en långvarig stress vilket gör att hjärnfunktionerna försämras, vilket leder till symtom som koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, överkänslighet för sinnesintryck (ljus, ljud, lukter, smärta), oförmåga att tänka klart, förlust av korttidsminnet, ångest, oro eller depression. En som är utbränd drabbas lätt av muskel- och ledvärk, återkommande infektioner, hudproblem, hjärtinfarkt, magsår och matsmältningsproblem.
Vi försätts i ett onaturligt tillstånd vid långvarig stress som tär på kroppens närings- och energiresurser, stör de naturliga reglersystemen och så småningom leder till total utmattning.


Processen sker i tre olika steg:
1. Stress: Det sympatiska nervsystemet aktiveras och ökar kroppens prestationsförmåga. Binjurarnas utsöndring av stresshormoner ökar, blodsockerhalten höjs, blodtrycket ökar och blodets fettsyrakoncentration höjs. Matsmältningen hämmas. Långvarig stress utsöndrar kortisol som är ett hormon som låser fast kroppen i högsta beredskap under en längre tid.
2. Anpassning: Upplever man stark stress varje dag under en längre tid uppstår stressrelaterade problem. Kroppen anpassar sig för att kunna reagera mer effektivt på stress och är ständigt inställd på fara, kamp eller flykt. Man fastnar i ett permanent stresstillstånd eftersom förmågan att stänga av kortisolutsöndringen upphör. Binjurarna förstoras samtidigt som thymus och annan lymfvävnad förtvinar. Slemhinnan i mage tarm skadas pga att matsmältningen försämras. I etta skede töms kroppens närings- och energiförråd snabbt. De störda hormonnivåerna orsakar oberäkneliga insulin- och sockersvängningar. Små krav kan kännas stressande eftersom känsligheten för stress ökar. Den mentala och den fysisa prestationsförmågan försämras.
3. Utmattning: Kroppens reserver tar slut om stressbelastningen fortsätter. Binjurarna slutar fungera som de ska, den utmattade blir kroniskt trött, återhämtar sig inte trots sömn och vila. Blödande magsår är mycket vanligt. Om utmattningen är långt gången kan personen avlida.

Vanliga symtom på för hög stressbelastning är huvudvärk, lättretlighet, spända muskler, magproblem, sömnproblem och tryck över bröstet. Binjurarna är livsviktiga hormonproducerande körtlar som bland annat reglerar kroppens mineral- vätske- och sockerbalans. De viktigaste binjurebarkhormonerna är aldosteron, kortisol och androgener. Vid långt gången utbrändhet uppstår brist på kortisol, vilket leder till för lågt blodtryck och kronisk trötthet. I ämnesomsättningen deltar binjurarna i nära samarbete med sköldkörteln, bukspottkörteln och levern. Utsöndringen av stresshormoner ökar vid sömnbrist. Om man har en god näringsbalans ökar det motståndskraften mot stress. Stressrelaterade problem kan orsakas av näringsbrist och vid stress ökar dessutom behovet av många näringsämnen.

Texten är kopierad från en sluten grupp på facebook. Författaren heter Ann-Katrine Backman.
Observera att detta inte är en faktagranskad text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar