31 augusti 2014

Frustration - vägen in i helvetet

Vid senaste sittningen pratade P och jag om vad som fått mig att hamna i utmattningen.

Jag pratade om en del situationer på jobbet. Det blev mest skrap på ytan, kändes det som, för min del iallafall. Jag kom inte riktigt ner till det som kändes mest, som kändes tyngst. Mest prat om hur jag inte fixade att liksom stå upp för kunderna.

Idag har jag legat mest hela dan. Antagligen för att jag sprang rätt långt igår men det är en annan historia... Jag har haft lite tid att fundera under tiden huvudet legat på kudden.

När jag först började på jobbet så var jag så himla NÖJD med att jobba där. Det kändes så BRA, liksom! Väldigt meningsfullt, själva arbetsuppgiften. I jobbet ingår att se varje människas potential, styrka, möjligheter. Det ligger i linje med mina värderingar.
Dessutom hade jag fått en massa goa kolleger. Inte bara en eller två. Utan typ sextio! Det kändes skitbra.
Jag tror att jag skulle kunna beskriva mig som väldigt engagerad och lättlärd. En av mina äldre kolleger beskrev att det kändes som att jag kommit in i jobbet så himla snabbt att det för honom kändes som att jag jobbat där länge. Det kändes ju bra.
Men nånstans på vägen började engagemanget och glöden vändas från något positivt till... frustration.
Jag fick ta över en arbetsuppgift från en kollega som hastigt blivit sjukskriven. Det var jätterörigt. Och jag var inte väldigt insatt i arbetsuppgiften. Jag vet att jag jobbade som 17 för att få till det för kunderna och det blev nog början till slutet.
Anmälde mig till internutbildningar för att komma in mer i det hela och det var nog det som höll mig uppe den där hösten. Att emellanåt åka iväg två dar, bo på hotell och bara få liksom... input. Och tid för mig själv. Ensamhet. Ljuva stillhet.

På senhösten kom en kollega in för att hjälpa till med arbetsuppgiften. Nu var vi tre som grejade. Det kändes som att vi var på god väg att liksom få ordning, få saker o ting på rätt plats liksom och jag kämpade rejält och passade på att jobba i mellandagarna för att "få undan".
Sen kom kallduschen. Neddragningar. Vi blev två. Plus att vi fick fler arbetsuppgifter. Och ny chef.

Jag var så inihelvete frustrerad. Hur jag än försökte hitta lösningar så blev det liksom bara värre. Jag sökte stöd hos min nye chef. Fick till svar att jag skulle fråga min kollega. Tredje gången jag bad om hjälp och fick samma svar, kontrade jag med att "du är min chef, om du inte vet får du ta reda på det!". Svaret jag fick sedan gjorde att jag bara gav upp. Jodå, chefen hade tagit reda på att jag enligt prioritetsordningen skulle prioritera uppgift X och Y. Jag jobbade BARA med X och Y så hans svar betydde helt enkelt att jag skulle prioritera hela min kundgrupp... Jag var nära att bara slå huvudet i väggen.

Jag var frustrerad hela arbetsdagarna. Minns att när jag började gå till jobbet kröp det inpå mig och när jag kom fram var jag redan uppe i varv. Jag var så himla irriterad, och kände mig aldrig nöjd med vad jag gjort på jobbet. Det var hemskt.
Kundgruppen, människorna i X och Y, var inte helt lätta att "hantera" och jag fick liksom inget stöd.
Minns särskilt ett tillfälle då jag fått ett självmordshot. Personen tyckte att jag dröjt för länge med nåntng och därför tänkte hen nu ta livet av sig. Jag vände mig till chef, så som våra interna instruktioner är. Vid mötet med chef fick jag den bisarra frågan "jaha, och hur lång tid rör det sig om?"
Ingen fråga om hur jag mådde. Ingen fråga kring min upplevelse. Efter mötet fick jag en panikattack.
En i raden av många.
Fick panikångest under möten på jobbet. Det kom ju ytterligare nedskärningar, ledningen var tämligen vek och saknade dessutom - enligt min uppfattning - förståelse för de olika arbetsuppgifterna. Från att ha känt stort förtroende och eget ansvar och förfogat över tiden relativt fritt, kände jag mig istället styrd, övervakad - varje timme, varje minut, bevakades "uppifrån" och om kalendern inte var fullskriven kallades man ut på "jour" i kundhallen.
Det är så många olika delar i detta att jag vet inte riktigt hur jag ska bryta ner det i småbitar.
Arbetsbördan. Stödet ifrån chef. Detaljstyrning i tid, men brist på ledarskap - det kändes som att jag fått en övervakare istället för en operativ chef.
Pendlade mellan ilska och frustration å ena sidan, hopplöshet och "skit fucking samma" å andra sidan. Och en jävla massa dåligt samvete över hur kunderna blev lidande på grund av det.
Hela situationen gjorde mig så oerhört trött. Var grinig när jag kom hem. Fräste åt familjen. Orkade inte leka. Orkade inte kela. Orkade inte med nånting.

Nånstans ville jag ändå liksom inte ge upp. Jag kämpade på. Fick panikattacker allt oftare. Minns särskilt två episoder.
Den ena var efter en attack då jag vart så matt efteråt att jag somnade till inne i vilrummet. Kontorschefen, T, kom och pratade med mig. Hon följde mig till det rum jag hade då, och vi pratade. Jag fick frossa och hon hämtade en filt. Föreslog att jag skulle ta en vecka sjukledigt (vilket jag naturligtvis inte gjorde). Pratade lugnt och ringde också hem till mig senare på kvällen för att kolla läget. Jag tyckte det var oerhört pinsamt, samtidigt som jag var tacksam över hens omtanke.
Den andra var efter en attack jag fått under ett möte, eller rättare sagt kände jag under mötet att det var på väg så jag gick därifrån, ut i köket för att dricka vatten i djupa klunkar, andas och liksom ta det lugnt. Gick till mitt rum. Då kom min chef. Han hämtade vatten till mig och sen sa han nåt i stil med att såhär kunde jag ju inte ha det. Och sen sa han nåt jag ALDRIG kommer glömma.
"Du behöver ju en tablett eller nåt". Fan vad arg jag blev över det. Inte då, men efteråt, när det sjunkit in lite.
Jag fick iallafall komma till B. Och det var ju starten på hela vändningen. Fast chefen tyckte att jag skulle vända mig till min vårdcentral för att få hjälp där. Men på vårdcentralen sa de att jag skulle vända mig till Företagshälsan. Och så höll bollandet på tills B på eget initiativ bokade in mig hos företagsläkaren.

Om jag då bortser från jobbet?
Om jag ser till min fritid, min familj, min egen tid?

Tja. Jag slutade spela, det var tråkigt och en stor förlust, absolut. Det var inte det att jag inte orkade eller så, utan helt enkelt att jag hade ont i mina axlar. Jag var hos sjukgymnast en del då under hösten för att få hjälp med det där. Gick på vattengympa också.
Ett av barnen hade det tufft med kompisarna i skolan. Hon hade sina kompisar, men så var det några andra som var taskiga. Det var såklart svårt att höra att ens barn har det jobbigt på den fronten. Det går ju inte att finnas där jämt för sitt barn, och det blev plågsamt tydligt.
S hade rätt många järn i elden, både på jobbet och vid sidan av. Men han hämtade alltid barnen på eftermiddan, och ordnade och grejade med att handla och fixa käk de flesta eftermiddagar.
Vi har ingen familj i närheten, ingen "naturlig avlastning" på det sättet men en gymnasietjej kom de flesta gånger vi behövde barnvakt. Och ibland käkade vi middag ihop med en annan barnfamilj, turades om att laga maten.
Så ja, visst hade det kunnat vara lugnare hemmavid. Men å andra sidan var det inte något extremläge heller, kan jag tycka. Som vilken barnfamilj som helst. Vardagen full av utmaningar - men också guldkanter.

Och ärligt talat.
Även om man helt klart ska se över balansen i livet, den mellan vad som ger och vad som tar, så hur jävla balanserat måste livet vara för att man ska klara av en sjuk arbetsorganisation?
För den var tamejfan sjuk.
Och den är fortfarande inte frisk.

3 kommentarer:

  1. Jag har just hittat till din blogg idag - en fb-kompis länkade till den - och har läst alla dina inlägg i kronologisk ordning. Vad jag känner igen mig! Jag sa upp mig från mitt jobb som gymnasielärare för drygt ett år sen, i frustration över hela organisationen.

    Det här gillade jag särskilt:

    "Även om man helt klart ska se över balansen i livet, den mellan vad som ger och vad som tar, så hur jävla balanserat måste livet vara för att man ska klara av en sjuk arbetsorganisation?
    För den var tamejfan sjuk.
    Och den är fortfarande inte frisk."

    Och så blir jag riktigt upprymd när du uttrycker hur ARG du är! Trots att det har hetat att jag har en depression så är det ju inte stilla tårögd jag är mest - utan ILSKEN - på ledarskapet (eller bristen på) och på organisationen. Inte älskvärd och lätt att tycka synd om alls utan otrevlig med syrliga kommentarer och kort stubin.

    Ska fortsätta följa din blogg!

    /HH

    SvaraRadera
  2. Vi är många som har för hög arbetsbelastning, men ändå så kraschar ju inte alla på samma arbetsplats....Du är kanske helt enkelt mer sårbar än vissa andra och behöver en annan typ av jobb. Tyvärr är arbetsklimatet tufft på många ställen verkar de som (vet av erfarenhet då jag jobbat på flera ställen senaste åren). Även om jag har respekt för ditt försök att "komma på banan igen" förstår jag inte riktigt varför du klamrar dig fast vid något du tycker är så sjukt? Är det inte bättre att sadla om och försöka hitta ett annat arbete?

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym,
    Jag har länge velat besvara ditt inlägg, men tvekat eftersom jag känner mig attackerad och inte vill hamna i försvarstal eller långa förklaringar.
    Jag ser inte på saken på samma sätt som du.
    Visst tycker jag att en del saker på mitt jobb är sjuka. MEN jag kan inte se att en lösning på de problemen skulle vara att jag slutar på jobbet. Snarare är min ståndpunkt sådan att 1. jag tror om mig själv att kunna tillfriskna helt, 2. jag är övertygad om att det finns saker i min personlighet/läggning/mina värderingar som i kombination med vissa yttre förutsättningar KAN leda till att jag blir sjuk 3. jag tror på saker och tings föränderlighet och vilja till utveckling.
    Du kan säkert själv dra dina slutsatser om vad mina ståndpunkter leder till. Nämligen min tro på att jag kan komma tillbaka till arbetslivet - och inte bara det, utan också till min arbetsplats.

    Jag tror benhårt på människans, individens, förmåga till utveckling, lärande och vilja att komma framåt. Det inbegriper ju också mig själv (även om jag har mina tvivel om mig själv, så ingår jag ju i mänskligheten och således i min egen värdegrund). Det inbegriper också de organisationer som drivs av oss människor.
    Jag har kommit fram till att den organisation som är min arbetsplats, delar flera av de värderingar jag sätter högt.
    Det är möjligt att jag haft förutsättningar att komma tillbaka "snabbare" i ett annat yrke, elel´r i en annan organisation - MEN. Om värdegrunden där skiljer sig alltför mkt från min egen som kommer jag likväl att må dåligt.

    Det är inte enbart "hög arbetsbelastning" som är stressande/negativ. Jag gillar att ha hög arbetsbelastning. Men jag behöver en hög grad av kontroll/möjlighet att påverka och styra över min situation (tex kunna styra min kalender/min tid själv) och jag behöver även andra grundläggande förutsättningar som t ex stödjande arbetsklimat inkl stödjande chef, tillräckligt med pauser, hyfsat fysisk miljö.
    Frågan kring utmattning är så komplex och har ett större djup än bara "hög arbetsbelastning".

    SvaraRadera